Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowanych było 3 066 aktywnych podmiotów działających w tej branży, o 2,9% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 2 419 |
---|---|
31 marca 2010 | 2 539 |
30 czerwca 2010 | 2 619 |
30 września 2010 | 2 686 |
31 grudnia 2010 | 2 695 |
31 marca 2011 | 2 754 |
30 czerwca 2011 | 2 748 |
30 września 2011 | 2 758 |
31 grudnia 2011 | 2 714 |
31 marca 2012 | 2 724 |
30 czerwca 2012 | 2 800 |
30 września 2012 | 2 846 |
31 grudnia 2012 | 2 837 |
31 marca 2013 | 2 901 |
30 czerwca 2013 | 2 980 |
30 września 2013 | 2 993 |
31 grudnia 2013 | 2 955 |
31 marca 2014 | 2 981 |
30 czerwca 2014 | 3 066 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 7 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Trzy największe podgrupy branżowe tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (33,2% podmiotów), wytwarzanie gotowych posiłków i dań (22,9% podmiotów) oraz produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (21,5% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 7 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Trzy największe podgrupy branżowe tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (29,9% największych podmiotów), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (29,9% największych podmiotów) oraz przetwórstwo herbaty i kawy (12,4% największych podmiotów).
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 7 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Trzy największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (33,2% podmiotów), wytwarzanie gotowych posiłków i dań (22,9% podmiotów) oraz produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (21,5% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 7 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Trzy największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (29,9% największych podmiotów), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (29,9% największych podmiotów) oraz przetwórstwo herbaty i kawy (12,4% największych podmiotów).