Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 7 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Trzy podgrupy branżowe o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (7,7 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (6,8 mld zł) oraz produkcja cukru (2,8 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 21 959 371 056,36 | 13 364 286 995,09 | 21 087 636 671,20 | 1 741 223 816,04 | 7,9 | 13,0 | 8,3 | 39,1 |
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82) | 7 467 670 919,48 | 5 295 068 583,43 | 7 691 379 795,84 | 763 248 730,25 | 10,2 | 14,4 | 9,9 | 29,1 |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89) | 7 510 752 840,16 | 3 174 489 486,67 | 6 806 374 134,64 | 317 597 457,85 | 4,2 | 10,0 | 4,7 | 57,7 |
Produkcja cukru (PKD 10.81) | 4 127 156 005,94 | 3 147 905 585,60 | 2 818 889 721,28 | 403 836 171,52 | 9,8 | 12,8 | 14,3 | 23,7 |
Przetwórstwo herbaty i kawy (PKD 10.83) | 1 284 041 742,60 | 780 500 586,49 | 1 752 289 243,05 | 143 521 088,06 | 11,2 | 18,4 | 8,2 | 39,2 |
Produkcja przypraw (PKD 10.84) | 846 280 571,15 | 537 426 323,49 | 1 228 301 326,13 | 97 197 768,45 | 11,5 | 18,1 | 7,9 | 36,5 |
Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej (PKD 10.86) | 583 708 891,76 | 399 669 653,45 | 603 199 831,89 | 18 259 353,66 | 3,1 | 4,6 | 3,0 | 31,5 |
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań (PKD 10.85) | 139 760 085,27 | 29 226 775,96 | 187 202 618,37 | -2 436 753,75 | -1,7 | -8,3 | -1,3 | 79,1 |
Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 7 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Trzy podklasy PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (7,7 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (6,8 mld zł) oraz produkcja cukru (2,8 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 21 959 371 056,36 | 13 364 286 995,09 | 21 087 636 671,20 | 1 741 223 816,04 | 7,9 | 13,0 | 8,3 | 39,1 |
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z) | 7 467 670 919,48 | 5 295 068 583,43 | 7 691 379 795,84 | 763 248 730,25 | 10,2 | 14,4 | 9,9 | 29,1 |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z) | 7 510 752 840,16 | 3 174 489 486,67 | 6 806 374 134,64 | 317 597 457,85 | 4,2 | 10,0 | 4,7 | 57,7 |
Produkcja cukru (PKD 10.81.Z) | 4 127 156 005,94 | 3 147 905 585,60 | 2 818 889 721,28 | 403 836 171,52 | 9,8 | 12,8 | 14,3 | 23,7 |
Przetwórstwo herbaty i kawy (PKD 10.83.Z) | 1 284 041 742,60 | 780 500 586,49 | 1 752 289 243,05 | 143 521 088,06 | 11,2 | 18,4 | 8,2 | 39,2 |
Produkcja przypraw (PKD 10.84.Z) | 846 280 571,15 | 537 426 323,49 | 1 228 301 326,13 | 97 197 768,45 | 11,5 | 18,1 | 7,9 | 36,5 |
Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej (PKD 10.86.Z) | 583 708 891,76 | 399 669 653,45 | 603 199 831,89 | 18 259 353,66 | 3,1 | 4,6 | 3,0 | 31,5 |
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań (PKD 10.85.Z) | 139 760 085,27 | 29 226 775,96 | 187 202 618,37 | -2 436 753,75 | -1,7 | -8,3 | -1,3 | 79,1 |