Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 9 podgrup branżowych, dla których dane te są dostępne.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podgrup branżowych obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podgrup. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Trzy podgrupy branżowe o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (24,1 mld zł), produkcja pozostałych artykułów spożywczych (21,1 mld zł) oraz produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (10,1 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Produkcja artykułów spożywczych (PKD 10) | 61 839 585 787,62 | 30 658 031 674,75 | 89 570 626 777,97 | 4 000 853 789,97 | 6,5 | 13,1 | 4,5 | 50,4 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa (PKD 10.1) | 9 821 296 464,90 | 4 512 966 199,77 | 24 134 958 438,13 | 601 079 779,17 | 6,1 | 13,3 | 2,5 | 54,1 |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych (PKD 10.8) | 21 959 371 056,36 | 13 364 286 995,09 | 21 087 636 671,20 | 1 741 223 816,04 | 7,9 | 13,0 | 8,3 | 39,1 |
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt (PKD 10.9) | 4 655 403 194,14 | 2 279 312 836,68 | 10 067 735 830,05 | 340 939 607,60 | 7,3 | 15,0 | 3,4 | 51,0 |
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.3) | 7 989 590 759,52 | 2 730 887 301,38 | 9 589 180 304,24 | 285 061 560,17 | 3,6 | 10,4 | 3,0 | 65,8 |
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 10.5) | 6 385 437 341,77 | 2 784 546 236,21 | 8 861 909 405,46 | 350 658 549,97 | 5,5 | 12,6 | 4,0 | 56,4 |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.2) | 3 191 686 117,84 | 1 131 865 319,79 | 4 495 337 298,34 | 154 553 039,12 | 4,8 | 13,7 | 3,4 | 64,5 |
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych (PKD 10.7) | 2 758 791 793,83 | 1 289 290 170,67 | 4 091 282 228,88 | 293 923 224,86 | 10,7 | 22,8 | 7,2 | 53,3 |
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (PKD 10.4) | 2 450 581 979,08 | 1 289 767 380,21 | 3 752 379 923,69 | 77 097 278,34 | 3,2 | 6,0 | 2,1 | 47,4 |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.6) | 2 627 427 080,18 | 1 275 109 234,95 | 3 490 206 677,98 | 156 316 934,70 | 6,0 | 12,3 | 4,5 | 51,5 |
Poniższa tabela zawiera najważniejsze zsumowane wielkości ekonomiczne (aktywa razem, kapitały własne, przychody netto, wyniki netto) oraz uśrednione wskaźniki finansowe (ROA, ROE, ROS, DR) za 2010 rok dla największych podmiotów z branży, a także z 25 podklas Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 należących do analizowanej grupy branżowej.
Średnie ważone wskaźniki finansowe dla podklas PKD 2007 obliczono dzieląc przez siebie sumy odpowiednich wielkości ekonomicznych dla największych podmiotów przypisanych do tych podklas. Oznacza to, że wpływ poszczególnych podmiotów na wartość tych wskaźników zależy wprost proporcjonalnie od skali ich działalności.
Trzy podklasy PKD 2007 w branży o największej sumie przychodów netto w 2010 r. tworzyły największe podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (11,3 mld zł), przetwórstwo mleka i wyrób serów (8,5 mld zł) oraz produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (8,3 mld zł).
Grupowanie PKD | Suma aktywów (zł) | Suma kapitałów własnych (zł) | Suma przychodów netto ze sprzedaży (zł) | Suma wyników netto (zł) | Średni ważony ROA (%) | Średni ważony ROE (%) | Średni ważony ROS (%) | Średni ważony DR (%) |
Produkcja artykułów spożywczych (PKD 10) | 61 839 585 787,62 | 30 658 031 674,75 | 89 570 626 777,97 | 4 000 853 789,97 | 6,5 | 13,1 | 4,5 | 50,4 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu (PKD 10.11.Z) | 4 646 561 110,14 | 2 298 375 567,40 | 11 278 496 675,25 | 276 205 339,19 | 5,9 | 12,0 | 2,5 | 50,5 |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów (PKD 10.51.Z) | 6 218 258 492,62 | 2 717 620 785,46 | 8 506 343 041,14 | 324 029 471,21 | 5,2 | 11,9 | 3,8 | 56,3 |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (PKD 10.91.Z) | 3 881 054 121,91 | 1 878 231 321,12 | 8 282 966 791,69 | 153 399 570,08 | 4,0 | 8,2 | 1,9 | 51,6 |
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82.Z) | 7 467 670 919,48 | 5 295 068 583,43 | 7 691 379 795,84 | 763 248 730,25 | 10,2 | 14,4 | 9,9 | 29,1 |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego (PKD 10.13.Z) | 3 165 382 564,34 | 1 362 859 823,51 | 7 119 319 357,79 | 210 919 563,95 | 6,7 | 15,5 | 3,0 | 56,9 |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 10.89.Z) | 7 510 752 840,16 | 3 174 489 486,67 | 6 806 374 134,64 | 317 597 457,85 | 4,2 | 10,0 | 4,7 | 57,7 |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu (PKD 10.12.Z) | 2 009 352 790,42 | 851 730 808,86 | 5 737 142 405,09 | 113 954 876,03 | 5,7 | 13,4 | 2,0 | 57,6 |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw (PKD 10.39.Z) | 3 867 686 011,27 | 1 589 296 053,02 | 5 403 518 231,90 | 151 269 134,33 | 3,9 | 9,5 | 2,8 | 58,9 |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKD 10.20.Z) | 3 191 686 117,84 | 1 131 865 319,79 | 4 495 337 298,34 | 154 553 039,12 | 4,8 | 13,7 | 3,4 | 64,5 |
Produkcja soków z owoców i warzyw (PKD 10.32.Z) | 3 538 147 941,71 | 800 202 961,64 | 3 541 711 913,23 | 106 976 568,80 | 3,0 | 13,4 | 3,0 | 77,4 |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych (PKD 10.41.Z) | 2 112 442 889,34 | 1 044 190 996,86 | 3 218 111 086,44 | 41 589 618,00 | 2,0 | 4,0 | 1,3 | 50,6 |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż (PKD 10.61.Z) | 2 223 527 725,75 | 969 636 319,86 | 3 119 926 808,57 | 126 316 991,21 | 5,7 | 13,0 | 4,1 | 56,4 |
Produkcja cukru (PKD 10.81.Z) | 4 127 156 005,94 | 3 147 905 585,60 | 2 818 889 721,28 | 403 836 171,52 | 9,8 | 12,8 | 14,3 | 23,7 |
Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.71.Z) | 1 264 877 448,14 | 518 326 658,47 | 2 116 128 560,20 | 116 928 453,02 | 9,2 | 22,6 | 5,5 | 59,0 |
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych (PKD 10.92.Z) | 774 349 072,23 | 401 081 515,56 | 1 784 769 038,36 | 187 540 037,52 | 24,2 | 46,8 | 10,5 | 48,2 |
Przetwórstwo herbaty i kawy (PKD 10.83.Z) | 1 284 041 742,60 | 780 500 586,49 | 1 752 289 243,05 | 143 521 088,06 | 11,2 | 18,4 | 8,2 | 39,2 |
Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek (PKD 10.72.Z) | 1 073 031 859,06 | 556 145 454,98 | 1 435 864 093,00 | 127 894 186,89 | 11,9 | 23,0 | 8,9 | 48,2 |
Produkcja przypraw (PKD 10.84.Z) | 846 280 571,15 | 537 426 323,49 | 1 228 301 326,13 | 97 197 768,45 | 11,5 | 18,1 | 7,9 | 36,5 |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków (PKD 10.31.Z) | 583 756 806,54 | 341 388 286,72 | 643 950 159,11 | 26 815 857,04 | 4,6 | 7,9 | 4,2 | 41,5 |
Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej (PKD 10.86.Z) | 583 708 891,76 | 399 669 653,45 | 603 199 831,89 | 18 259 353,66 | 3,1 | 4,6 | 3,0 | 31,5 |
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych (PKD 10.73.Z) | 420 882 486,63 | 214 818 057,22 | 539 289 575,68 | 49 100 584,95 | 11,7 | 22,9 | 9,1 | 49,0 |
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych (PKD 10.42.Z) | 338 139 089,74 | 245 576 383,35 | 534 268 837,25 | 35 507 660,34 | 10,5 | 14,5 | 6,7 | 27,4 |
Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych (PKD 10.62.Z) | 403 899 354,43 | 305 472 915,09 | 370 279 869,41 | 29 999 943,49 | 7,4 | 9,8 | 8,1 | 24,4 |
Produkcja lodów (PKD 10.52.Z) | 167 178 849,15 | 66 925 450,75 | 355 566 364,32 | 26 629 078,76 | 15,9 | 39,8 | 7,5 | 60,0 |
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań (PKD 10.85.Z) | 139 760 085,27 | 29 226 775,96 | 187 202 618,37 | -2 436 753,75 | -1,7 | -8,3 | -1,3 | 79,1 |