Na dzień 30 czerwca 2014 r. w rejestrze REGON zarejestrowane były 84 792 aktywne podmioty działające w tej branży, o 0,4% więcej niż rok wcześniej.
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
31 grudnia 2009 | 84 455 |
---|---|
31 marca 2010 | 85 127 |
30 czerwca 2010 | 88 443 |
30 września 2010 | 87 813 |
31 grudnia 2010 | 86 712 |
31 marca 2011 | 86 385 |
30 czerwca 2011 | 87 797 |
30 września 2011 | 85 639 |
31 grudnia 2011 | 82 992 |
31 marca 2012 | 82 180 |
30 czerwca 2012 | 84 948 |
30 września 2012 | 83 151 |
31 grudnia 2012 | 81 861 |
31 marca 2013 | 81 515 |
30 czerwca 2013 | 84 486 |
30 września 2013 | 83 130 |
31 grudnia 2013 | 81 589 |
31 marca 2014 | 81 678 |
30 czerwca 2014 | 84 792 |
Rzeczywista liczba aktywnych przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w branży może być mniejsza niż liczba aktywnych podmiotów zarejestrowanych w rejestrze REGON. Wynika to z faktu, że w rejestrze uwzględniane są również podmioty, które nie uczestniczą w obrocie gospodarczym (instytucje publiczne, organizacje pozarządowe itp.). Ponadto nie wszystkie przedsiębiorstwa, które zakończyły działalność przed 1 lipca 2011 r., dokonały wykreślenia swoich danych z rejestru.
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 3 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne (62,3% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON w poszczególnych podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON klasyfikowano w 2 podgrupach branżowych Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największą podgrupę branżową tworzyły podmioty, dla których przeważający rodzaj wykonywanej działalności w tym okresie to restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne (73,9% największych podmiotów).
Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne (PKD 56.1) | 17 | 73,9% | |
---|---|---|---|
Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa (PKD 56.2) | 6 | 26,1% |
W kwartale zakończonym 30 czerwca 2014 r. aktywne podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 5 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Dwie największe podklasy PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich aktywnych podmiotów w tym okresie to restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne (59,1% podmiotów) oraz przygotowywanie i podawanie napojów (25,5% podmiotów).
Wykres przedstawia zmiany w liczbie aktywnych podmiotów z branży zarejestrowanych w rejestrze REGON i zgrupowanych w poszczególnych podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności, na koniec kolejnych kwartałów od 31 grudnia 2009 r. do 30 czerwca 2014 r.
W 2010 r. największe podmioty z branży zarejestrowane w rejestrze REGON zgrupowane były w 3 podklasach Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 według rodzaju przeważającej działalności.
Największa podklasa PKD 2007 pod względem liczby zgrupowanych w nich największych podmiotów w tym okresie to restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne (73,9% największych podmiotów).